T +31 (0) 732060130  |  E info@buildsight.nl   Menu

Buildsight Monthly november 2022

Uit de Buildsight Monthly van november 2022 presenteren we het hoofdstuk ‘Woningbouw’.

Woningbouw

Woningmarkt

Sinds begin dit jaar stijgen de huizenprijzen minder hard. Voor het eerst sinds februari 2021 komt de stijging onder de 10 procent: in september is de stijging 9,4 procent. Op maandbasis zijn de prijzen al niet meer aan het stijgen maar aan het dalen, in september voor de tweede maand op rij. De daling is een effect van de gestegen hypotheekrente.
In september zijn 17.631 bestaande woningen verkocht. Na een periode van dalende verkopen lijkt nu de stabilisering ingezet: in september dit jaar is zelfs een fractie meer verkocht dan in september vorig jaar. Op jaarbasis ligt het aantal transacties nu onder de 200.000.
Volgend jaar komt er dankzij het koopkrachtpakket van de regering iets meer leenruimte. Dit weegt waarschijnlijk niet op tegen de beperking van de leenruimte als gevolg van de stijging van de hypotheekrente, maar het gat wordt wel kleiner. Volgens de Eigen Huis Marktindicator neemt het vertrouwen onder huizenkopers af: in september is de index gedaald naar 83.
Mogelijk komt er aan het eind van het jaar een korte opleving van zowel de huizenprijzen als het aantal verkopen, omdat kopers dan nog kunnen profiteren van de ‘jubelton’, de belastingvrije schenking die ouders kunnen doen aan kinderen die een huis kopen. Op 1 januari 2023 wordt de jubelton afgeschaft.

Bouwvergunningen

Het aantal vergunde nieuw te bouwen woningen is in augustus gedaald: van 3.893 vorig jaar naar 3.123 in augustus dit jaar. Daarmee zakt ook het jaartotaal verder weg van de gewenste 70.000 woningen per jaar; tot en met augustus komt het uit op 69.107. Er wordt een omslag verwacht naar hogere aantallen, omdat het woonbeleid aanstuurt op meer woningen en betaalbaardere woningen, maar in augustus laat die omslag zich nog niet zien. Misschien gebeurt het in september of oktober. In november verwachten we een dipje in de vergunningverlening als gevolg van de stikstofuitspraak, die ook invloed heeft op lopende aanvragen.

Verder in deze Monthly:

  • Bouwconjunctuur: Bouwproductie gaat gewoon door
  • Stikstofbeleid: Raad van State laat bouwvrijstelling sneuvelen
  • Utiliteitsbouw: Ruimte voor groei
  • Actualiteit: Uitstel Omgevingswet, provinciale woningbouwafspraken, Feyenoord City en cijfers grote bouwers

Buildsight Monthly: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Monthly is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit.
Als klant ontvangt u de volledige Monthly als onderdeel van de Buildsight Marktmonitor (6 keer per jaar).
Wilt u meer informatie over de Buildsight Marktmonitor? Neem dan contact met ons op >>

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x