Persbericht: Herstel in de woningnieuwbouw komt uit andere hoek dan verwacht

13 juni 2024 – Buildsight voorziet krimp van de nieuwbouw, maar opvallend genoeg leidt die prognose nauwelijks tot treurige gezichten in de bouwsector. “De krimp voor dit jaar is namelijk grotendeels al ingecalculeerd door de bouwmaterialenproducenten. Bovendien is er voor woningbouwers zicht op herstel later dit jaar”, zegt Michel van Eekert, directeur van marktonderzoeksbureau Buildsight.

Op 12 juni presenteerde Buildsight de nieuwste prognose in kasteel Maurick in Vught aan vertegenwoordigers uit de toeleverende industrie voor de bouw.

Bouw huurwoningen aangejaagd door commerciële partijen

Dat er herstel aan zit te komen voor de woningnieuwbouw werd al eerder voorzien, maar het begin ervan blijkt uit een andere hoek te komen dan verwacht. Met de recente daling van de hypotheekrente en de stijging van de lonen zou de verkoop van nieuwbouwwoningen weer snel kunnen gaan stijgen. Hoewel er zeker sprake is van een stijging van de verkoop van nieuwbouwwoningen aan het begin van 2024, blijkt uit cijfers over de vergunningverlening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er in het eerste kwartaal vooral voor meer nieuw te bouwen huurwoningen bouwvergunningen zijn verleend. “Die stijging is vooral te danken aan bouwers voor de markt, terwijl woningcorporaties juist een stapje terug doen”, zegt Van Eekert. “De vrees dat commerciële partijen de huurmarkt de rug toe zouden keren door de plannen van demissionair minister De Jonge, lijkt vooralsnog ongegrond. Voor Buildsight is dit reden om de verwachtingen voor de woningbouw in 2025 en 2026 iets naar boven toe bij te stellen ten opzichte van die van drie maanden geleden. We verwachten dat de woningnieuwbouwproductie dit jaar afneemt en dat het aantal woningen zal blijven steken onder de 60.000, maar de komende jaren kan dit weer opveren richting 65.000 nieuwbouwwoningen.”

Daling in productie bedrijfsgebouwen

Utiliteitsbouwers delen dit jaar en volgend jaar nog niet mee in het vooruitzicht op herstel van de nieuwbouwproductie. De sector loopt aan tegen gestegen bouwkosten, waardoor met name voor de onderwijs- en zorgsector nieuwbouw te duur is geworden. Bovendien zijn de markten voor bedrijfsvastgoed nog op zoek naar een nieuw evenwicht, waardoor vooral institutionele beleggers nog terughoudend blijven. “Doordat bouwers de uitvoering van nieuwbouwprojecten voor bedrijfsgebouwen wat vertragen, vaak noodgedwongen, en daarmee spreiden over de tijd, voorkomen ze dit en volgend jaar wel een diep dal met te weinig werk. De verwachting is dat de daling in de productie van de belangrijkste gebouwsoorten in 2026 zal afvlakken en dan uitkomt op een niveau van ongeveer 6,6 miljoen vierkante meter. Ter indicatie: vorig jaar werd er nog bijna 8 miljoen vierkante meter bedrijfsgebouwen gebouwd.”

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x