Fotoverslag Buildsightdag 2023

14 september 2023 – ‘Bouwmaterialen met toekomst’ was het thema van de 29e Buildsightdag. Het werd een symposium waar veel kennis is gedeeld, waar werd afgetast wat wel en (nog) niet kan, waar de samenwerking werd opgezocht, waar veel voorbeeldprojecten zijn getoond en wat hoopgevend was. Veel dank aan de gastsprekers, het publiek, Piet van Eeghen voor de vrolijke slotact en aan de Verkadefabriek!

Datum: woensdag 13 september 2023
Locatie: De Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch

Programma Buildsightdag

Michel van Eekert, directeur van Buildsight, opent het symposium met een presentatie over de bouwconjunctuur en de prognose voor woning- en utiliteitsnieuwbouw.

Wouter Moorlag is Clustermanager Bouwinnovatie bij kennisinstelling TNO. Hij is verantwoordelijk voor alle innovatieprojecten rondom biobased bouwen, betonconstructies, circulair bouwen en industrialisatie. Dagelijks werkt hij als innovatiepartner van aannemers, leveranciers, adviseurs en vastgoedeigenaren aan het versnellen van de verduurzaming van de bouwsector, door de laatste wetenschappelijke inzichten te verbinden aan de uitdagingen in de bouwpraktijk. Voordat hij bij TNO kwam, heeft hij verschillende rollen gehad bij BAM, MVRDV, CRH en EGM. Wouter heeft een MSc. Architectuur (TU Delft) en een MSc. Bedrijfskunde (Universiteit van Amsterdam).

Frank Huijben is als lector verbonden aan het lectoraat Biobased Bouwen van MNEXT, een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. MNEXT vormt met het mkb de brug tussen innovatie en samenleving door praktijkgericht onderzoek met studenten, docenten en onderzoekers uit te voeren en samen te werken aan onderwijsvernieuwing. Zo brengen zij de materialen- en energietransitie in beweging. Frank heeft een achtergrond in constructie, architectuur, onderzoek en onderwijs en wil met zijn lectoraat bijdragen aan het realiseren van een gezonde, volhoudbare gebouwde omgeving.

Michael Bol is architect en Concepting Directeur bij Buro Kade. Al spreekt hij zelf liever over ‘stadmaker’, omdat architectuur over meer gaat dan het vormgeven van de gebouwde omgeving. Hij beschouwt de stad als een altijd bewegend en veranderend en dus circulair systeem. Het alledaagse gebruik van de stad heeft grote invloed op de kwaliteit van de leefomgeving, net als dat de ontworpen gebouwde omgeving grote invloed heeft op het gebruik ervan. Tijdens zijn presentatie op de Buildsightdag laat hij recente projecten zien en geeft hij zijn visie op ‘het nieuwe normaal’ voor toekomstbestendig bouwen.

Met dank aan Willem Böttger voor het inbrengen van zijn kennis bij de voorbereidingen. Willem Böttger is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Biobased Bouwen van MNEXT, dat samen met het bedrijfsleven praktijkgericht onderzoek uitvoert op het gebied van biobased, circulaire materialen in de bouw. Ook is hij directeur innovatie bij NPSP, een bedrijf dat biobased, vezelversterkte kunststofproducten voor de bouw, design, mobiliteit en industrie ontwikkelt. 

Slotact

Piet van Eeghen groeide op in Amsterdam, studeerde wiskunde en werd wiskundeleraar. Dat is hij tot op de dag van vandaag, voor twee dagen per week. Sinds 2015 schrijft Piet liedjes. In 2022 neemt hij deel aan het Leids Cabaret Festival met zijn programma Schaamteloos. Hij verovert de zaal met zijn charme, deelt zijn bizarre gedachtekronkels met het publiek en ontroert door al zijn schaamte op tafel te leggen. Hij wint er de publieksprijs mee. In 2023-2024 toert hij met zijn nieuwe programma De Verlichting Nabij. Op 13 september sluit hij het plenaire gedeelte van de Buildsightdag op eigen, muzikale wijze af.

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x