De bouw verandert...nu echt!

Tijdens mijn opleiding deed een docent altijd lacherig als hij het had over innovatie in de bouw: “In de Middeleeuwen bouwden we al woningen door bakstenen op elkaar te stapelen. Voor het verbinden van de muur met het glas gebruiken we nog steeds een dikke balk hout en op het dak leggen we zware pannen” en zo had hij nog wel meer voorbeelden. En het moet gezegd worden, hij had wel gelijk. De innovatie in de bouw ging super traag. Er was ook geen echte drive om te veranderen.

Natuurlijk ging het op en af met de bouwproductie maar in wezen bleef alles gelijk. De eisen vanuit het BouwBesluit konden in de bestaande bouwmethoden opgevangen worden en zo zouden we nog 100 jaar kunnen bouwen.

Dat laatste blijkt nu echter niet meer mogelijk: de milieuontwikkelingen hebben de bouw achterhaald: 2021 BENG en steeds meer woningen van het gas op weg naar NOM en verder..... Woningen zullen uiteindelijk hun eigen energie moeten gaan opwekken!

Maar, we zien hierdoor wel meteen grote veranderingen in onze bouwtraditie. Steeds vaker komen we woningen tegen die opgebouwd zijn uit prefab elementen. Op het dak worden pannen vervangen door PV-systemen. Gevels met zonnepanelen of helemaal opgebouwd uit platen of stucwerk. Zouden we dan rond 2025 echt de 21e eeuw instappen met de bouw?

Frans van Swam.

Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight .nl

Google Maps

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Sitemap

Sitemap

Sitemap

SITEMAP Over Buildsight Wat doet Buildsight? Wie is Buildsight? Buildsight werkt voor Producten & Diensten Marktinformatie Renovatie Marktinformatie Nieuwbouw Marktonderzoek Lezingen & presentaties Buildsight Monthly Nieuws Bouwproject van de maand Updates Persberichten Blog Contact BSX Internationaal Inlog klanten

Buildsight steunt MS Research