Lang leve alle capaciteitsproblemen

Het is vreemd om te merken dat juist nu de bouw weer oververhit raakt, er hele groepen bouwers, industrie en de overheid gaat roepen dat we 100.000 woningen moeten gaan bouwen (de BouwAgenda). De Bouw piept en kraakt nu al, en we bouwen nog geen 60.000 woningen. Er zijn grote capaciteitsproblemen: de industrie heeft moeite om te leveren, de bouwers hebben geen handjes genoeg, de gemeenten geen capaciteit om te controleren en de Overheid geen werkelijke tools meer om in te grijpen.

Nog geen 7 jaar geleden verwoordde Hein de Kort de toenmalige situatie in de bouw met de onderstaande tekening. Het ging slecht in de bouw, de woningbouw kende al 2 jaren op rij een daling van meer dan 10% en de vooruitzichten voor 2010 waren niet zo best. Projecten vielen stil, orderportefeuilles waren leeg, aannemers gingen failliet, prijzen onderuit en personeel werd waar mogelijk ontslagen. De jaren daarna bleef het steeds slechter gaan en de bouw paste zich daar met grote tegenzin op aan. 2014 lijkt het voorlopig dieptepunt voor de woningbouw met nog geen 40.000 woningen. En nu gaat het weer eens goed gaat, gaat de Bouw ineens roepen dat we 100.000 woningen moeten gaan bouwen, nog eens 100.000 woningen gaan upgraden en natuurlijk moet de utiliteitsbouw en de GWW ook groeien.
In de marketing wordt een term gebruikt die de varkenscyclus heet. Als er geen vraag is, wordt de productie teruggeschroefd totdat er een groot tekort ontstaat, en als het goed gaat, wordt de productie zover opgeschroefd dat er een groot overschot ontstaat. Klinkt bekend, niet? Het gaat er namelijk precies zo aan toe in de bouw.
De Bouw lijkt de afgelopen jaren niets te hebben geleerd. Nu de vraag na een aantal magere jaren plots lijkt toe te nemen wil iedereen profiteren van de komende vette jaren. Wat er daarna gebeurt, zien we dan wel weer. Nu bouwen want er is nu vraag! Personeel aantrekken, prijzen omhoog en buffelen. Maar houdt iemand wel in de gaten hoe groot die vraag is? Is er wel vraag naar 100.000 woningen? Het antwoord daarop is eenvoudig: NEE! Als we kijken naar de vraag naar woningen hangt deze nauw samen met de huishoudensontwikkeling. De bouwproductie slingert daar omheen met haar varkenscysclus, excuseer, bouwcyclus. Met een afnemende groei in huishoudens komt er ook een afnemende vraag naar nieuwe woningen. Rond 2020 zal die rond de 44.000 liggen en in 2030 rond de 30.000.
Nu veel meer gaan bouwen heeft dus geen zin, er is daar binnenkort ook helemaal geen vraag meer naar. 100.000 woningen per jaar erbij bouwen is een utopie: bouwen voor leegstand. Willen we over een paar jaar niet weer in een enorme bouwcrisis belanden zullen we nu de koppen bij elkaar moeten steken om de bouw te temperen. We hebben nu geluk met alle capaciteitsproblemen, deze remt de bouw en zorgt voor een gestage groei. Laten we nu ook nog eens zo verstandig worden en rekening houden met de komende magere jaren want anders zullen deze nog slechter zijn dan de afgelopen jaren. Laten we proberen te voorkomen dat het plaatje van Hein de Kort weer actueel wordt…..

Frans van Swam.

 

Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight .nl

Google Maps

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Sitemap

Sitemap

Sitemap

SITEMAP Over Buildsight Wat doet Buildsight? Wie is Buildsight? Buildsight werkt voor Producten & Diensten Marktinformatie Renovatie Marktinformatie Nieuwbouw Marktonderzoek Lezingen & presentaties Buildsight Monthly Nieuws Bouwproject van de maand Updates Persberichten Blog Contact BSX Internationaal Inlog klanten

Buildsight steunt MS Research