Buildsight Monthly december 2020

Buildsight Monthly: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Monthly is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit.
Als klant ontvangt u de volledige Monthly als onderdeel van het Buildsight-contract (6 keer per jaar).
Informatie aanvragen over het Buildsight-contract kan via een mail met uw gegevens aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Uit de Buildsight Monthly van december 2020 presenteren we het hoofdstuk 'Woningbouw'.

Woningbouw

Woningmarkt

Elke maand hetzelfde nieuws als het om de woningmarkt gaat: er zijn weer meer woningen verkocht en de prijzen zijn nog harder gestegen. In oktober passeerden 22.146 koopaktes bij de notaris, dat is het hoogste aantal in drie maanden en ook fors meer dan in oktober vorig jaar. De prijsstijging in oktober is de hoogste in 23 maanden: op jaarbasis ligt de prijsstijging nu op 9,1 procent. Aanjagers van de hoge huizenprijzen zijn het woningtekort en de nog iets verder gedaalde hypotheekrente. Het hoge prijsniveau is goed voor de bouwlust: projectontwikkelaars kunnen rekenen op redelijke marges en zullen eerder geneigd zijn nieuwe projecten te starten.


Bouwvergunningen

Het aantal vergunde nieuw te bouwen woningen ligt in oktober een fractie hoger dan in september. Het gaat om 5.450 woningen, wat past binnen de gewenste bandbreedte van 5.000 à 6.000 woningen per maand. Om de woningbouwambitie te halen zou het aantal echter wat vaker rond de 6.000 mogen uitkomen. Dit jaar is het nog maar één maand gelukt om over de 6.000 vergunde woningen heen te komen: dat was in juli. Daar staat echter een slechte augustusmaand tegenover, waarin slechts 3.279 woningen zijn vergund. Zo wordt het steeds lastiger om de door het Rijk gewenste 72.000 nieuwbouwwoningen op jaarbasis te halen, die samen met transformatieprojecten moeten resulteren in 75.000 nieuwe woningen op jaarbasis. Vorig jaar waren oktober, november en december goede maanden, die nu nog meetellen in het jaartotaal. Als deze aantallen de komende maanden niet geëvenaard worden, zal dat het voortschrijdend jaartotaal naar beneden drukken. Enige hoop is er wel voor de eerste maanden van het nieuwe jaar: op 1 januari 2021 gaan de BENG-eisen in en vergunningaanvragen die voor die datum zijn ingediend, hoeven daar nog niet aan te voldoen. Naderende wijzigingen in regelgeving veroorzaken meestal een piek in de vergunningaanvragen vlak voor de ingangsdatum. De extra aanvragen zullen in het eerste kwartaal leiden tot verlening van extra vergunningen.
Het krappe aantal nieuwe woningen staat op gespannen voet met de stijgende bouwsom: blijkbaar zit de extra bouwomzet maar voor een deel in extra woningen en is het andere deel te verklaren door de bouw van duurdere woningen (veel appartementen in het hoge segment) en stijgende bouwkosten. In juli 2019 kwamen de gemiddelde bouwkosten per woning voor het eerst uit boven de 150.000 euro. Nu, veertien maanden later, nadert het gemiddelde al de 160.000 euro. In augustus leek er even een trend te ontstaan richting de bouw van meer betaalbare woningen, maar in de recente cijfers zet die trend niet door.

Verkochte nieuwbouwwoningen

Al sinds mei liggen de woningverkopen boven het niveau van vorig jaar. In oktober zet die trend zich voort. November en december worden wel spannende maanden, omdat die vorig jaar heel goed waren en daardoor niet zo makkelijk te overtreffen zijn. Ontwikkelaars zijn opgetogen over de verkopen tot nu toe: in de eerste tien maanden van het jaar zijn in totaal 28.500 nieuwbouwwoningen verkocht. Dit is meer dan in dezelfde periode vorig jaar en komt in de buurt van het topjaar 2018.

Verder in deze Monthly:

  • Bouwconjunctuur: Bouwsector rolt redelijk door corona-crisis, maar groei realiseren is moeilijk
  • Utiliteitsbouw: Meer werk in de pijplijn dan verwacht
  • Actualiteit: BENG per 1/1/2021, Omgevingswet per 1/1/2022, advies over APK voor gebouwen en kwartaalcijfers grote bouwers 

Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight.nl

Google Map 2019

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Buildsight steunt MS Research