Buildsight Monthly september 2020

Buildsight Monthly: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Monthly is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit.
Als klant ontvangt u de volledige Monthly als onderdeel van het Buildsight-contract (10 keer per jaar).
Informatie aanvragen over het Buildsight-contract kan via een mail met uw gegevens aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..
Uit de Buildsight Monthly van september 2020 presenteren we het hoofdstuk 'Woningbouw'.

Woningbouw

Woningmarkt

Bestaande koopwoningen waren in juli 7,4 procent duurder dan in juli vorig jaar. De prijsstijging schommelde de afgelopen vier maanden rond de 7,5 procent, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. De gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning ligt inmiddels op 337.000 euro.
Ook het aantal verkopen stijgt: in juli zijn bij het Kadaster 22.571 woningtransacties geregistreerd, ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 129.073 woningen gewisseld van eigenaar; ook dat is bijna 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2019.

De coronapandemie, de lockdown en de onheilspellende berichten over de krimp van de economie kunnen huizenkopers er niet van weerhouden de woningmarkt te betreden. Het woningaanbod is krap en de hypotheekrente laag, wat huizenkopers motiveert om hun slag te slaan als er een geschikte woning binnen handbereik komt. Het aantal gegadigden per woning loopt weliswaar terug, het aantal mensen dat overbiedt om de gewenste woning te bemachtigen ligt hoger dan ooit tevoren: in het tweede kwartaal is maar liefst 52 procent van alle woningen boven de vraagprijs verkocht, zo laten de kwartaalcijfers van NVM zien

Bouwvergunningen

In de eerste maanden van 2020 zat de vergunningverlening voor woningbouw in de lift. Na een terugval in mei prikt de vergunningverlening volgens de voorlopige cijfers van het CBS in juni weer door de grens van 5.000 nieuw te bouwen woningen per maand. De optelsom van de afgelopen twaalf maanden komt uit op circa 60.500 nieuw te bouwen woningen. Dat is in lijn met de eerder afgegeven prognose van Buildsight, maar blijft ruim achter bij de bouwambities van het Rijk.
Augustus 2019 was met 3.000 vergunde woningen een slechte maand. Als de nieuwe cijfers voor augustus 2020 op koers blijven en uitkomen boven de 5.000, dan zou het voortschrijdend totaal oplopen naar 62.500 nieuw te bouwen woningen. De eerste voorlopige gegevens over augustus verschijnen in de loop van oktober. De verwachtingen zijn positief, gesterkt door het beeld dat het Interprovinciaal Overleg geeft van de aanvragen voor 19.000 nieuwbouwwoningen die begin juli in het stikstofregistratiesysteem zaten. Kanttekening is wel dat er op termijn nog heel wat nodig is, onder andere extra stikstofmaatregelen, om de vergunningverlening op peil te houden en eigenlijk te laten groeien. Dat is namelijk nodig zijn om de ambitie van het Rijk – 845.000 nieuwe woningen in 2030 – waar te maken.

Verkochte nieuwbouwwoningen

Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen loopt vooralsnog goed door. NVB meldt dat in juni 2.781 nieuwbouwwoningen zijn verkocht, 16 procent meer dan in juni 2019. Het was niet alleen een goede maand, het hele eerste halfjaar van 2020 laat goede verkoopcijfers zien: er zijn 16.567 nieuwbouwwoningen verkocht, 7 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2019.
De prijzen voor nieuwbouw liggen hoog: een nieuwbouwappartement kost momenteel gemiddeld 412.000 euro en een eengezinswoning 384.000 euro.

Verder in deze Monthly:

  • Bouwconjunctuur: Economische krimp, maar bouwsector komt er met een productiekrimp van 4,2 procent nog goed vanaf
  • Utiliteitsbouw: Veevoer, stabilisatie ontvangen orders, megadatacenter gepland in Zeewolde
  • Actualiteit: Versoepeling TOjuli eis, uitgelekt bericht over overdrachtsbelasting en zorgen over geluidsnormen

Contactgegevens

Adres

Buildsight b.v.
Sint Jansstraat 3-5
5211 DL ’s-Hertogenbosch
+31(0) 732 060 130
info@buildsight.nl

Google Map 2019

Ons pand

Algemene voorwaarden en Sitemap

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden

bekijk de algemene voorwaarden in de pdf

Buildsight steunt MS Research