8 december 2021 – Terwijl de nieuwe corona-golf sommige sectoren flink raakt, blijft de bouwsector stabiel. Ten opzichte van drie maanden eerder zijn de groeiverwachtingen voor de nieuwbouwsector nauwelijks veranderd. Ook het bouwvertrouwen is niet verder gekrompen. Dit blijkt uit de geactualiseerde nieuwbouwprognoses van Buildsight die op 8 december zijn gepresenteerd.
De productie in de burgerlijke en utiliteitsbouw groeit de komende jaren gestaag door. De goede vooruitzichten voeden eind 2021 het bouwvertrouwen, terwijl dat medio 2021 nog iets afnam. Afgelopen zomer kampten bouwbedrijven met tekorten aan hout en staal. De prijzen daarvoor piekten. Tegelijkertijd zagen bouwbedrijven ook de personeelstekorten oplopen. Sinds de zomer zijn deze tekorten nauwelijks afgenomen, maar ook niet verder gestegen.
Ruimte voor groei
Ook de ontwikkeling in de vergunningverlening voor de bouw van nieuwe gebouwen stemt bouwers gerust. “Hoewel de BENG-boom inmiddels achter ons ligt en daar nog geen stikstofvrijstellingsimpuls voor in de plaats is gekomen, ligt de vergunningverlening nog altijd op een hoger niveau dan de productie. Dit biedt ruimte voor groei. Onze nieuwe prognoses wijzen daar ook op”, zegt Michel van Eekert, directeur van Buildsight.
Sommige segmenten overtreffen verwachtingen
Opvallende zaken in de nieuwe prognoses zijn de aantrekkende nieuwbouwvolumes binnen de onderwijs- en zorgsector. Dat die zouden aantrekken zag Buildsight al aankomen, maar de oude verwachtingen voor de komende jaren lijken nu te kunnen worden overtroffen. Wat betreft woningbouw overtreft de productie in het westen van het land de eerdere verwachtingen. Deze ontwikkeling compenseert de tegenvallende productie in het oosten, waar vooral de stikstofproblematiek de voortgang belemmert.
Inflatie: een tijdelijk fenomeen?
Sinds de zomer zijn de energieprijzen aanzienlijk gestegen, wat de inflatie heeft aangewakkerd. De Nederlandse inflatie is in november volgens het CBS gestegen naar 5,2 procent op jaarbasis. Het is bijna 40 jaar geleden dat die zo hoog lag. Toch maakt men er zich geen ernstige zorgen over: het zou een tijdelijk fenomeen zijn. De Nederlandse bouwbedrijven lijken daar ook vanuit te gaan en zien de toekomst met goedgevulde orderportefeuilles met vertrouwen tegemoet.
Ook in 2018 ging de bouwsector gebukt onder hoge materiaalprijzen. Uniek aan de huidige situatie is de snelheid waarmee de prijzen en de tekorten zijn opgelopen sinds begin dit jaar.