12 september 2023 – De afgelopen maanden zijn er nieuwe resultaten geboekt in de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Zo opende Remeha eind augustus, in het bijzijn van de demissionaire ministers Rob Jetten en Hugo de Jonge, een tweede productielijn in Apeldoorn. Daarmee wordt Remeha de grootste warmtepompfabrikant van Nederland. Vanaf volgend jaar zullen er in de fabriek 140.000 hybride warmtepompen per jaar worden gemaakt. Om het in perspectief te plaatsen: in 2022 zijn er 100.000 warmtepompen geplaatst en voor 2023 worden er 170.000 verwacht. Het kabinet wil dat dit aantal stijgt tot 200.000 warmtepompen in nieuwe en bestaande woningen in 2026. In 2030 moeten 1 miljoen warmtepompen zijn geplaatst in bestaande woningen.
In Europa gaf het Europese Parlement in juli zijn goedkeuring aan de Natuurherstelwet. Voor de bouwsector betekent de wet een impuls om meer circulair en natuurinclusief te bouwen. Bouwend Nederland verzette zich tegen de oorspronkelijke versie van de Natuurherstelwet, maar zegt nu uit de voeten te kunnen met de aangepaste vorm. Het belangrijkste verschil met het oorspronkelijke wetsvoorstel is dat de resultaatverplichting om de natuur te herstellen is omgezet in een inspanningsverplichting.
In Nederland kondigde klimaatminister Jetten in het voorjaar een extra pakket maatregelen aan boven op de klimaatafspraken uit het coalitieakkoord. Doel van het pakket is een inhaalslag maken om daarmee alsnog de klimaatdoelstelling – 55-60 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990 – te halen. Het pakket moet de uitstoot met nog eens 22 megaton terugbrengen. Onderdeel van het pakket is een bedrag van 200 miljoen euro voor de bouw, bestemd voor normering van bouwmaterialen en het stimuleren van biobased bouwen. Daarnaast besteedt het pakket extra aandacht aan de verduurzaming van woningen in kwetsbare wijken, zoals subsidie voor zonnepanelen op huurwoningen en het verduurzamen van de meest tochtige huizen.
Onderdeel van het klimaatpakket is een bedrag van 200 miljoen euro voor de bouw, bestemd voor normering van bouwmaterialen en het stimuleren van biobased bouwen.
De minister benadrukt dat de maatregelen niet alleen het klimaatdoel dienen, maar ook “het toekomstig, duurzame verdienvermogen van Nederland versterken”, zo schrijft hij in zijn Kamerbrief, “omdat daar kansen liggen voor bedrijven om voorop te lopen: met duurzame producten, circulaire productieprocessen of met innovatieve, klimaatvriendelijke toepassingen – de verdienmodellen van de toekomst.”
Ook in de bouwmaterialenindustrie worden al stappen – soms stapjes – gezet naar CO2-neutrale keuzes en meer circulariteit. Het thema van de Buildsightdag op 13 september sluit daar met ‘Bouwmaterialen met toekomst’ bij aan. Enkele van de koplopers betreden het podium om de nieuwste ontwikkelingen te presenteren. Wouter Moorlag deelt zijn kennis vanuit TNO, waar hij verantwoordelijk is voor alle innovatieprojecten rondom biobased bouwen, betonconstructies, circulair bouwen en industrialisatie. Lector Frank Huijben vult het thema in met praktijkvoorbeelden waar hij als onderzoeker bij betrokken is vanuit het lectoraat Biobased Bouwen. Architect Michael Bol van Buro Kade kijkt verder dan het vormgeven van de gebouwde omgeving: architectuur is ‘stadmaken’, zo is zijn overtuiging, waarbij steeds de vraag terugkomt: voor wie én waarom bouwen we nu eigenlijk?
Bekijk het programma van de Buildsightdag >>
Michel van Eekert
Directeur Buildsight