Blog: Biobased materialen in de bouw: geen hype, geen trend, maar evolutie

3 mei 2023 – Toepassing van biobased materialen in de bouw, kunnen we er nog omheen? Op dit moment is het aandeel biobased materialen nog heel klein, dus de eerste reactie zal zijn: daar kunnen we nog makkelijk omheen. Maar tegelijkertijd leveren ze het bewijs hoe iets wat klein is juist groot kan zijn.

Groot zijn biobased materialen in de reuring die ze in de sector teweegbrengen. De reuring dringt zelfs door tot in mijn eigen mailbox en mobieltje. Afgelopen jaar stond er een artikel in Cobouw over hout. De journalist, Marije de Leeuw, kon nergens cijfers vinden over het aandeel hout in woningbouw en werd door andere mensen die ze sprak doorverwezen naar Buildsight. Ik stuurde haar de cijfers uit ons materialendashboard: in 2022 werd 2,3 procent van de 69.150 nieuwe huizen in hout gebouwd. Ook voegde ik toe dat het in de toekomst wel iets zal toenemen, en de journalist nam die uitspraak over: “Het gebruik van hout gaat de komende jaren toenemen, verwacht Buildsight. Het marktonderzoeksbureau denkt dat het percentage nieuwbouwwoningen gebouwd in hout komend jaar naar 2,9 procent oploopt en in 2024 op 3,6 procent uitkomt.” Bescheiden cijfers zou je denken, maar groot genoeg voor een aantal leveranciers om daar een woordje met me over te spreken! Nee, het waren niet alleen de houtleveranciers die me belden, maar ook leveranciers van traditionele materialen als beton en kalkzandsteen. Ik merkte hoe groot de bedreiging van CO2-neutrale bouwmaterialen is, althans, hoe groot die dreiging voelt.

Op bijeenkomsten merk ik het ook. Zodra het gesprek op biobased materialen komt, neemt de felheid in het gesprek toe. Vaak ontaardt het gesprek in een discussie over de definitie van biobased materialen. Dat is ook wel eens leuk, maar niet per se nodig. Want de komende tien jaar, en waarschijnlijk nog veel langer, heeft de bouw alle materialen even hard nodig. De komende periode zal er vooral meer gebouwd worden met hybride bouwsystemen. Een bouwmethode die we nu al steeds vaker tegenkomen tijdens onze bezoeken aan de bouwplaats.

De bouwambitie is groot, maar 100.000 woningen per jaar volledig bouwen in hout of met andere biobased materialen? Dat is ondenkbaar. Zeker nu het aandeel grondgebonden woningen – op dit moment zijn het vooral vrijstaande huizen die in hout worden gebouwd – afneemt en het aandeel appartementenbouw toeneemt. Er zijn ook wel hoogbouwprojecten van hout, maar meestal wordt daar toch een stalen of betonnen draagstructuur toegepast.

“De komende tien jaar, en waarschijnlijk nog veel langer, heeft de bouw alle materialen even hard nodig.”

Het is niet zozeer óf biobased materialen óf traditionele materialen, maar én én. Biobased materialen in de bouw zijn meer dan een tijdelijke hype, meer dan een trend. Er is een evolutie gaande die zal doorzetten. Het zou de sector helpen als we stoppen met de discussie verharden en in plaats daarvan meer de grootsheid van het kleine gaan bewonderen. Biobased materialen hebben in hun kleinheid een grote rol in het in beweging brengen van de sector. Je ziet bijvoorbeeld dat de beton- en cementindustrie volop initiatieven ontplooit om te verduurzamen. De duwkracht naar de circulaire economie, daarin ligt de grootsheid van de nieuwe materialen.

Lees ook ‘Houtskeletbouw is in 5 jaar tijd amper toegenomen’ >>

Michel van Eekert
Directeur Buildsight

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x