T +31 (0) 732060130  |  E info@buildsight.nl   Menu

Buildsight Update februari 2024

Met ingang van de tiende jaargang is de naam Monthly veranderd in Update. De digitale Update verschijnt zes keer per jaar. De volledige editie is onderdeel van het abonnement op de Buildsight Marktmonitor.

Uit de Buildsight Update van februari 2024 presenteren we het hoofdstuk over de woningmarkt.

Woningmarkt: huizenprijzen stijgen nu ook op jaarbasis

De huizenprijzen stijgen weer, niet alleen in vergelijking met een maand of een kwartaal eerder, maar nu ook in vergelijking met een jaar eerder. In de meting van het CBS en Kadaster liggen de prijzen in december 1,6 procent hoger dan in december het jaar ervoor. NVM ziet de prijzen al voor het derde kwartaal op rij stijgen. In het vierde kwartaal van 2023 liggen de NVM-prijzen 5,3 procent hoger dan in het vierde kwartaal het jaar ervoor. De verwachting is dat de forsere stijging de komende maanden ook zichtbaar wordt in de meting van het CBS en Kadaster.

In de meting van het CBS en Kadaster is het aantal verkopen van bestaande woningen in december licht gedaald. NVM ziet juist een stijging: NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal 12 procent meer bestaande koopwoningen dan in het vierde kwartaal het jaar ervoor. De verwachting is dat de stijging zich de komende maanden ook in de meting van het CBS en Kadaster zal laten zien. Het aantal te koop aangeboden woningen loopt echter fors terug: NVM ziet het aantal in het vierde kwartaal met 26 procent dalen ten opzichte van het vierde kwartaal het jaar ervoor. Hierdoor wordt de toch al krappe markt nog krapper.

Verkochte nieuwbouwwoningen

Voor de vierde maand op rij worden er meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde maand het jaar ervoor. In september en oktober ligt het aantal verkopen iets boven de 2.200, november piekt boven de 3.000 en in december ligt het weer iets boven de 2.200.

WoningbouwersNL bracht eind januari een nieuwsbericht uit om te melden dat er steeds meer ‘signalen op groen’ staan voor de nieuwbouwmarkt. Zo hebben consumenten meer leenruimte gekregen voor nieuwbouwwoningen, omdat deze altijd energielabel A of beter hebben. Omdat het in de krapper wordende markt van bestaande woningen moeilijker wordt om een woning te vinden, kijken kopers vaker naar nieuwbouw. Daarnaast stijgen de huizenprijzen weer, zijn de lonen gestegen en is de rente gedaald. Hierdoor hebben doorstromers meer te besteden bij het kopen van een nieuwbouwwoning.

Verder in deze Update:

  • Bouwconjunctuur: Einde krimp woningbouw kondigt zich aan
  • Stikstofbeleid: Urgentie maatregelen stikstof blijft hoog
  • Actualiteit: Omgevingswet, Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en deal circulair slopen

Buildsight Update: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Update is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit. Daarnaast licht de Update belangrijke actuele thema’s uit, bijvoorbeeld het stikstofdossier.
Als klant ontvang je de volledige Buildsight Update 6 keer per jaar als onderdeel van de Buildsight Marktmonitor.
Wil je meer informatie over de Buildsight Marktmonitor? Neem dan contact met ons op >>

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x