T +31 (0) 732060130  |  E info@buildsight.nl   Menu

Buildsight Monthly november 2023

Woningmarkt

Er staat een stevige rem op de daling van de huizenprijzen. In september is er nog wel sprake van een bescheiden daling ten opzichte van vorig jaar – de daling bedraagt 3,5 procent – maar maand-op-maand stijgen de prijzen al vier maanden op rij.

Het CBS en Kadaster hebben de cijfers gepubliceerd tot en met september. De Hypotheekshop presenteerde recent haar meting van oktober en ziet daar al een prijsstijging ten opzichte van vorig jaar van 2,5 procent. Het is een hele reeks factoren die de woningmarkt gunstig gezind zijn: de aanhoudende krapte op de woningmarkt, loonsverhogingen waardoor kopers meer financiële ruimte hebben, de lage werkloosheid, de stabiele hypotheekrente, de gedaalde energieprijzen en de verhoging van de NHG-grens, die per 1 januari 2024 wordt opgetrokken van 405.000 euro naar 435.000 euro, of zelfs 461.100 euro met energiebesparende voorzieningen.

De verkoop van het aantal bestaande woningen blijft teruglopen. In september zijn 16.089 bestaande woningen verkocht, in dezelfde maand vorig jaar waren dat er nog 17.631. Het voortschrijdend jaartotaal ligt nu op 183.000 verkopen. Dat het aantal verkochte woningen terugloopt, komt vooral door het beperkte aanbod: steeds minder woningbezitters zetten hun huis te koop, omdat ze geen geschikte nieuwe woning kunnen vinden om zelf naartoe te verhuizen.

Vergunde nieuwbouwwoningen

De vergunningverlening voor nieuw te bouwen woningen is in augustus vrijwel niet gedaald. Maar de vakantiemaand augustus is altijd een magere maand voor de vergunningverlening, en met 2.917 vergunde woningen is dat dit jaar niet anders. De sprong in de orderportefeuilles – die voor woningbouwers met een opvallend 0,5 maand groeiden – is niet terug te zien in het aantal vergunde nieuwbouwwoningen. Na de terugval in de vergunningverlening in juli is het nu vooral spannend wat de publicatie van de cijfers van de vergunningverlening in september zal laten zien.

Verkochte nieuwbouwwoningen

In september van dit jaar werden meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in september vorig jaar. Dat was een situatie die al anderhalf jaar niet meer was voorgekomen. In oktober gebeurt hetzelfde: met 2.249 verkopen steekt het aantal ruim uit boven de 1.569 van oktober vorig jaar. September en oktober zijn voor de verkoop van nieuwbouwwoningen de beste maanden sinds juli 2022. Wel ligt het verkoopniveau onder het langjarig gemiddelde: in de periode 2017-2022 werden er gemiddeld nog een kleine 2.900 nieuwbouwwoningen per maand verkocht.

Verder in deze Monthly:

  • Bouwconjunctuur: Rente stabiliseert
  • Stikstofbeleid: Convenant Schoon en Emissieloos Bouwen getekend
  • Utiliteitsbouw: Toekomstbeeld fractie verslechterd
  • Actualiteit: Doorbouwgarantie, rechtszaak om huurregels en helpende hand ASML

Buildsight Monthly: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Monthly is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit.
Als klant ontvang je de volledige Monthly 6 keer per jaar als onderdeel van de Buildsight Marktmonitor.
Wil je meer informatie over de Buildsight Marktmonitor? Neem dan contact met ons op >>

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x