T +31 (0) 732060130  |  E info@buildsight.nl   Menu

Houtskeletbouw is in 5 jaar tijd amper toegenomen

6 september 2022 – Fraaie staaltjes houtbouw en mooie voornemens genoeg, want hout is duurzamer dan beton, maar echt hard gaat het nog niet met houtbouw.

Het houtgebruik in de woningbouw neemt wel toe, maar te weinig om van een revolutie te spreken. In 2017 werd 1,6 procent van alle 58.250 nieuwbouwwoningen met hout gebouwd, dit jaar is dat 2,3 procent van 69.150 nieuwe huizen, berekende onderzoeksbureau Buildsight voor Cobouw (gebaseerd op huizen met een houten hoofddraagconstructie). Een opvallende stijging, vinden de onderzoekers niettemin, aangezien het aandeel appartementen in de nieuwbouwproductie is gestegen. “Binnen appartementsbouw heeft hout maar een beperkt marktaandeel. Dit betekent dat het aandeel bij grondgebonden woningen dus nog meer is toegenomen”, zegt directeur Michel van Eekert. “Op dit moment zijn het vooral vrijstaande huizen die in hout worden gebouwd. De groei zal komen van geschakelde woningen.”

*gegevens betreffen woningnieuwbouwproductie, obv vergunningen permanente woningen exclusief recreatiewoningen. Bron: Buildsight Prognose juni 2022

Grondgebonden woningen in hout

Vooral grondgebonden woningen worden uit hout opgetrokken, ziet Buildsight, die dit baseert op veldwerkonderzoek van medewerkers die het jaar rond veertig uur per week bouwplaatsen bezoeken. Dit komt doordat hout vaak geschikter wordt geacht voor dat soort woningen, aldus Van Eekert. “Ook in appartementenbouw is ervaring opgedaan met hout, kijk bijvoorbeeld naar het gebouw Haut in Amsterdam. Maar meestal zie je bij hoogbouw nog een stalen of betonnen draagstructuur.”

Verwachtingen

Het gebruik van hout gaat de komende jaren toenemen, verwacht Buildsight. Het marktonderzoeksbureau denkt dat het percentage nieuwbouwwoningen gebouwd in hout komend jaar naar 2,9 procent oploopt en in 2024 op 3,6 procent uitkomt.

Bron: Dit is een deel van een Cobouw-artikel van 6 september 2022. Lees het hele artikel op de site van Cobouw.

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x