T +31 (0) 732060130  |  E info@buildsight.nl   Menu
Woningbouw

Buildsight Monthly april 2022

Uit de Buildsight Monthly van april 2022 presenteren we het hoofdstuk ‘Woningbouw’.

Woningbouw

Woningmarkt

De stijging van de huizenprijzen is over de piek heen. In januari bereikte de prijsstijging een record: toen waren bestaande woningen maar liefst 21,1 procent duurder dan een jaar eerder. In februari zijn bestaande woningen 20,2 procent duurder dan een jaar eerder. Aanjager van de omslag is de stijgende hypotheekrente. De kwartaalmeting van NVM laat zelfs al een daling zien van de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning. In het eerste kwartaal van 2022 is deze met 2,1 procent gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021. Ook signaleert NVM dat kopers minder royaal overbieden: voor het eerst in ruim drie jaar is het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs iets afgenomen. Er wordt nu gemiddeld 8,3 procent meer betaald dan de vraagprijs; tot voor kort was dat 9,1 procent.

Het aantal verkopen is fors onderuitgegaan. Op jaarbasis ligt volgens het Kadaster het aantal verkopen van bestaande woningen nu op een krappe 213.000. Gezien het lage aanbod van de laatste maanden zal het aantal verkopen voorlopig laag blijven. Mogelijk lichtpuntje is dat NVM in het eerste kwartaal het aantal te koop staande woningen met 10 procent ziet stijgen ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar.

Bouwvergunningen

In januari is voor 4.102 nieuw te bouwen woningen een vergunning verleend. Dat is zelfs voor een januarimaand laag. Mogelijk is het een incidentele dip, een valse start van het nieuwe jaar die zich niet hoeft te vertalen in een trend voor de komende maanden. Spannend wordt het wel: vorig jaar zijn in februari, maart en april voor forse aantallen woningen pre-BENG-vergunningen verleend. Het is de vraag of dat niveau dit jaar gehaald zal worden.

Verkochte nieuwbouwwoningen

De prijzen van nieuwbouwwoningen zijn het afgelopen jaar minder hard gestegen dan van bestaande woningen. Het CBS berekende dat kopers van nieuwbouwwoningen in het laatste kwartaal van 2021 13,5 procent meer betaalden dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in 2021 licht gestegen: van 32.346 woningen in 2020 naar 33.204 woningen in 2021. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in januari 2022 valt echter tegen: dat lag met 2.567 woningen 31 procent lager dan in januari vorig jaar. In februari liep de verkoop weer beter, met 2.970 verkopen. Omdat het aanbod van
nieuwbouwwoningen relatief laag ligt, zal de verkoop niet snel gaan stijgen.

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x