T +31 (0) 732060130  |  E info@buildsight.nl   Menu
Foto moderne appartementen

Buildsight Monthly februari 2022

Uit de Buildsight Monthly van februari 2022 presenteren we het hoofdstuk ‘Woningbouw’.

Woningbouw

Woningmarkt
In december waren bestaande koopwoningen 20,4 procent duurder dan een jaar eerder. Nooit eerder sinds de start van de statistiek in 1995 was de prijsstijging zo groot. Over heel 2021 waren woningen gemiddeld 15,2 procent duurder dan in 2020. Maar er lijkt een kentering op komst. Zo daalde de prijsindex van november op december met 0,5 punt, terwijl die in de 11 maanden daarvoor met gemiddeld 2,7 punt steeg van maand op maand. Nu is een maanddipje nog geen trendbreuk – zeker niet in een decembermaand, omdat veel mensen graag hun huis nog in het oude jaar verkopen en bereid zijn dat te doen voor een iets lagere prijs – maar zeker als de rente op gaat lopen, zal de prijsstijging af gaan vlakken.
December was in zekere zin een goede maand voor de huizenverkoop: voor het eerst in negen maanden zijn er meer dan 20.000 bestaande woningen verkocht. Het piekje is te verklaren met de eindejaarsrally bij de notarissen, aansluitend bij de wens het huis nog in het oude jaar te verkopen. De trend in het aantal verkopen is en blijft echter sterk dalend. In vergelijking met december 2020 was december 2021 helemaal niet zo’n goede maand, met een verkoopdaling van 22 procent. In heel 2021 zijn 226.087 woningen gewisseld van eigenaar, 4 procent minder dan in 2020. Omdat er weinig huizen te koop worden aangeboden, zal de huizenverkoop verder dalen.

Bouwvergunningen
Een mooi resultaat voor de vergunningverlening in november: voor het eerst sinds april komt het aantal vergunde nieuw te bouwen woningen weer uit boven de 7.000. De stijging in de vergunde bouwsom komt dus niet alleen door de stijgende bouwkomsten en -volumes, maar vertaalt zich ook in meer woningen. Mogelijk is dit een bescheiden eerste effect van de invoering van de stikstofdrempel. De goede novembermaand brengt het voortschrijdend jaartotaal op 74.000 woningen, maar het wordt wel een kunst om dat niveau de komende maanden vast te houden. Bovendien rijst de vraag of er wel de juiste woningen worden vergund. Rotterdam kampt al met een grote leegstand van (bijna) nieuwe appartementen in het hoge segment en een afname van de vraag naar dit type woningen. Meer steden zullen volgen.

Verkochte nieuwbouwwoningen
Na een flinke dip in 2019, veroorzaakt door de problematiek rondom stikstof en PFAS, zit de verkoop van nieuwbouwwoningen inmiddels weer in de lift. De verkopen stegen in 2020 en 2021 met respectievelijk 13 en 12 procent. Met 39.500 verkochte nieuwbouwwoningen haalt 2021 het hoogste verkoopaantal sinds 2006. De sterke groei is te danken aan de appartementenbouw. Daar ligt meteen ook een punt van zorg: momenteel bestaat 36 procent van de verkochte nieuwbouw uit appartementen, terwijl 25 procent meer in lijn zou zijn met de vraag. Nog drie kwart van de woningzoekers wil een grondgebonden woning.
De hoge verkoopaantallen in 2021 moeten vooral worden gezien als een inhaalslag van uitgestelde projecten. De huidige verkoopaantallen zijn eigenlijk ontoereikend om aan de enorme vraag naar woningen te kunnen voldoen.

Verder in deze Monthly:

  • Bouwconjunctuur: Orderportefeuilles uitzonderlijk goed gevuld
  • Utiliteitsbouw: Grote uitdagingen voor beide LNV-ministers
  • Actualiteit: Coalitieakkoord, uitstel Omgevingswet, woonfabriek Heijmans, uitspraak Hoge Raad en groei datacenters

Buildsight Monthly: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Monthly is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit.
Als klant ontvangt u de volledige Monthly als onderdeel van het Buildsight-contract (6 keer per jaar).
Informatie aanvragen over het Buildsight-contract kan via een mail met uw gegevens aan info@buildsight.nl.

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x