T +31 (0) 732060130  |  E info@buildsight.nl   Menu

Buildsight Monthly oktober 2021

Uit de Buildsight Monthly van oktober 2021 presenteren we het hoofdstuk ‘Woningbouw’.

Woningbouw

Woningmarkt

De schaal van de grafiek met huizenprijzen moeten we elke maand aanpassen, anders schieten de lijnen de grafiek uit: momenteel liggen de prijzen 70 procent boven het niveau van 2015. Bestaande koopwoningen waren in augustus 17,8 procent duurder dan een jaar eerder.

Het aantal verkopen van bestaande woningen valt flink terug: NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal ruim 32.000 woningen, 29 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De verkoop zal nog verder teruglopen gezien het lage aanbod: momenteel staan er slechts 16.500 woningen te koop, 44 procent minder dan een jaar geleden. Het Kadaster registreerde in augustus 17.257 woningtransacties, ruim 9 procent minder dan in augustus 2020. Voor de markt van nieuwbouwwoningen speelt de terugval niet: in het derde kwartaal werden 8.964 nieuwbouwwoningen verkocht, meer dan vorig jaar, maar wel minder dan in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar. In de eerste negen maanden van 2021 zijn 28.484 nieuwbouwwoningen verkocht, 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een kink in de kabel zou kunnen ontstaan door de financiële problemen bij Woningborg, een grote partij voor het afgeven van afbouwgaranties. Het Financieel Dagblad berichtte er eind september over. Hopelijk blijkt het niet meer dan een plooi die snel kan worden gladgestreken, zodat de voortgang van de woningbouw er niet door stokt en het aanbod van nieuwbouwwoningen op peil zal blijven.

Woningmarkt in historisch en Europees perspectief

Steeds meer partijen zijn van mening dat de wooncrisis in Nederland niet alleen wordt veroorzaakt door een tekort aan woningen, maar ook door het financieringssysteem. In historisch perspectief is de huidige krapte op de Nederlandse woningmarkt namelijk helemaal niet bijzonder groot: volgens het CBS waren er begin 2021 voor iedere honderd woningen 101,2 huishoudens. Dat is zelfs nog iets gunstiger dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Ook de lage rente kan niet de hoofdverklaring zijn voor de exploderende huizenprijzen, want die geldt ook voor andere landen. Gemiddeld zijn de prijzen van nieuwe en bestaande woningen in de eurozone in het tweede kwartaal van dit jaar op jaarbasis echter maar met 6,8 procent gestegen, tegen 12,8 procent in Nederland. In Europa stegen alleen in Estland, Denemarken, Tsjechië, Luxemburg en Litouwen de prijzen nog harder. Uniek voor Nederland zijn de hypotheekrenteaftrek en de ruime leennormen, twee regelingen die de huizenprijzen opstuwen. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) concludeert dat de hoge huizenprijzen meer samenhangen met de financieringsruimte dan met het woningtekort: de afgelopen 25 jaar volgden de huizenprijzen nauwkeurig het maximale leenbedrag. Omdat de huizenprijzen ook een financieel risico vormen voor de economie, besloot de DNB deze week om de eerder aangekondigde ondergrens voor de risicoweging van hypotheken per 1 januari 2022 definitief in te voeren.

Bouwvergunningen

De vergunningverlening heeft het hoge niveau van juni niet weten vast te houden. In juli blijft de vergunningverlening steken op 5.268 nieuw te bouwen woningen. Het aantal vergunde woningen blijft achter bij de vergunde bouwsom. Mogelijk worden vooral dure woningen vergund en daarnaast zal een deel van de stijging van de bouwsom te maken hebben met de doorberekening van de gestegen bouwkosten. Het verloop van het aantal vergunde woningen is grillig: mei viel tegen, juni was goed, juli valt weer tegen. Het voortschrijdend jaartotaal is gezakt van 74.400 woningen naar 73.000.

Verder in deze Monthly:

  • Bouwconjunctuur: Materiaalprijzen stijgen uitzonderlijk hard
  • Utiliteitsbouw: Productie groeit, terwijl orderontvangst stokt
  • Actualiteit: Prinsjesdag, succes Woningbouwimpuls, woningbouwplannen en EU klimaatbeleid

Buildsight Monthly: alles over de stand van de bouwconjunctuur, de woningbouw en de utiliteitsbouw. Met relevante elementen uit de huidige (bouw-)actualiteit.
Buildsight Monthly is opgebouwd uit 4 vaste onderdelen:
I. Bouwconjunctuur, II. Woningbouw, III. Utiliteitsbouw en IV. Actualiteit.
Als klant ontvangt u de volledige Monthly als onderdeel van het Buildsight-contract (6 keer per jaar).
Informatie aanvragen over het Buildsight-contract kan via een mail met uw gegevens aan info@buildsight.nl.

bouwplaatsenteller

Aantal bouwplaatsen dat we dit jaar hebben bezocht:

x